In april 2007 is de praktijk gestart als Pet Wellness Center Apeldoorn, een combinatie van dierenartspraktijk, dierenspeciaalzaak en trimsalon aan de Koninginnelaan. Begin 2009 kwam dierenarts Jolanda Boerland het team versterken. Eind 2015 heeft zij de praktijk overgenomen en voortgezet als Dierenkliniek Apeldoorn Noord (DAN). In de zomer van 2016 is de praktijk na een grondige verbouwing verhuisd naar het huidige pand aan de Anklaarseweg.
DAN is een eerstelijns praktijk voor gezelschapsdieren. We vinden persoonlijke aandacht voor u en uw dier heel belangrijk.
Tijdens een consult kunt u met de dierenarts bespreken hoe het met uw dier gaat en of er bepaalde dingen zijn opgevallen. Welke gezondheidsproblemen zijn er en waar maakt u zich zorgen over? Uw dier wordt onderzocht en daarna wordt zo nodig aanvullend onderzoek gedaan en wordt in overleg met u een behandelplan opgesteld. Soms kan het consult telefonisch gedaan worden; uw dier hoeft dan niet naar de praktijk te komen, maar u kunt bijvoorbeeld wel foto’s sturen.
We vaccineren op een bewuste wijze en kijken in overleg met de eigenaar welke bescherming nodig is voor een bepaald dier. Zo’n jaarlijkse gezondheidscontrole is ook belangrijk om gezondheidsproblemen tijdig op te merken, het dier kan immers zelf niet praten. We bieden ook een titerbepaling om bij de hond te meten of er nog voldoende antilichamen in het bloed aanwezig zijn. Deze vaccicheck is mogelijk voor Hondenziekte, Hepatitis en Parvovirus (DHP). De vaccinatie voor de ziekte van Weil (Leptospirose) en besmettelijke Hondenhoest (Kennelhoest) is helaas niet te titeren; voor een goede bescherming tegen deze ziektes is jaarlijks hervaccineren noodzakelijk. Ook de vaccinatie tegen Rabiës (Hondsdolheid) staat los van titeren. Door het gebruik van de titerbepaling kunnen we dus het entschema optimaliseren; we hebben zekerheid dat uw hond ook écht beschermd is en we voorkomen ‘overvaccinatie’. Bijna alle pensions en hondenscholen in Nederland accepteren een geldige titerbepaling.
We hebben in onze kliniek een aparte operatiekamer. Patiënten gaan eerst naar de voorbereidingsruimte waar bijvoorbeeld het operatiegebied geschoren en gedesinfecteerd wordt. Ook krijgen ze daar hun (gas)narcose. In de operatiekamer worden ze aangesloten op moderne bewakingsapparatuur om ze goed te monitoren. We voeren heel diverse operaties uit, zoals sterilisatie/castratie, keizersnede, bultjes verwijderen, het verwijderen van blaasstenen of vreemde voorwerpen uit maag en darmen .
Een gezond gebit is belangrijk voor de algehele gezondheid. Er zijn veel dieren met een gebitsprobleem en ze laten het meestal niet goed merken. Daarom is een professionele gebitscontrole belangrijk. Om mensen hiervan bewust te maken doen we jaarlijks enthousiast mee aan de Maand van het gebit. Onze huisdieren worden steeds ouder en veel dieren hebben op enig moment in hun leven een gebitsbehandeling nodig. We doen gebitsbehandelingen zoals gebitsreinigingen en extracties. Ook kunnen we u advies geven over een goede gebitsverzorging thuis.
We kunnen allerlei onderzoeken doen zoals bloed- en urineonderzoek en het maken van röntgenfoto’s en echo. Een deel van de bloedonderzoeken wordt in ons eigen laboratorium gedaan, zodat we dezelfde dag de uitslag hebben. Verder wordt er ook regelmatig opgestuurd naar een extern laboratorium zoals bij de Universiteit Utrecht of Idexx. Soms nemen we een dier op voor observatie en/of behandeling. We werken samen met specialisten en sturen soms patiënten door voor specialistisch onderzoek of behandeling. Ook doorsturen naar een fysiotherapeut voor dieren behoort tot de mogelijkheden.
Voor puppies is de puppybegeleiding heel geschikt. Rond de leeftijd van 6 maanden is een junior-consult aan te raden; dit kan zowel bij de dierenarts als bij de assistente afgesproken worden. We letten onder andere op groei, ontwikkeling van de gewrichten en wisselen van het gebit. Desgewenst kunnen er vaker controles worden afgesproken. Spelenderwijs leert een pup dat al die dingen in de praktijk er gewoon bij horen en beloond worden met wat lekkers en extra aandacht.
We willen dat ook katten het zo prettig mogelijk bij ons hebben, daarom werken we cat-friendly. Dit doen we door de tijd voor ze te nemen; ze rustig te laten wennen en met respect te behandelen.
Ook voor kittens is het goed om er aan te wennen dat een bezoek aan de dierenkliniek er gewoon bij hoort.
Bij de balie kunt u terecht voor een goed advies over middelen tegen vlooien, teken, wormen en andere parasieten. Maar ook voor dieetvoeding en gezondheidsvoeding en een persoonlijk advies op maat voor uw dier. Stel gerust alle vragen over uw dier aan onze assistentes, zo nodig schakelen zij de dierenarts in. De assistentes kunnen ook hulp bieden bij het bereiken en behouden van een gezond gewicht van uw hond en kat. Soms is het thuis lastig om een vlooienpil in te geven, nagels te knippen of te bepalen of uw dier een goed gewicht heeft. Ook daarmee helpen we u graag.
Het gebeurt regelmatig dat iemand een huisdier moet laten inslapen. Deze beslissing wordt altijd in goed overleg met de eigenaar genomen. De begeleiding in de laatste levensfase vinden we erg belangrijk; als het afscheid nemen goed verloopt, is het makkelijker om het gemis van je dier een plekje te geven. Soms wil iemand liever thuis afscheid nemen: dat begrijpen we en we zullen proberen daar tijd voor te maken. Het is dan wel belangrijk dit tijdig aan te geven. Kinderen kunnen er vaak bij zijn als de ouders dat goed vinden, op die manier is het voor hen ook beter te begrijpen dat ze hun dier moeten gaan missen. We kunnen u adviseren over zelf begraven of laten cremeren en het maken van persoonlijke herinneringen. Ook zijn er goede boekjes zoals ‘Zijn we niet te vroeg’ die u bij de balie kunt afhalen.