Tijd om extra aandacht te besteden aan het gebit van onze huisdieren. Wist u dat een groot deel van onze honden en katten een probleem heeft met het gebit? Vaak zijn ze zo flink dat ze het niet laten merken, maar we willen er graag wat aan doen! Daarom bieden we u een gratis gebitscontrole door de dierenarts aan. Dit is op (telefonische) afspraak mogelijk op een aantal dinsdagen en vrijdagen in februari. Natuurlijk bent u de hele maand welkom aan de balie voor advies over gebitsverzorging.
We hebben vaak de hele maand december al te maken met vuurwerk. Vuurwerkangst komt vaak voor bij honden. Door de harde knallen hebben ze veel stress en wordt Oudejaarsavond een angstige en zenuwslopende avond. Begin tijdig met maatregelen om de stress bij uw dieren te beperken.
Een vuurwerktraining werkt bijvoorbeeld alleen als je er vroeg aan begint. Er zijn speciale cursussen via hondenscholen, waarbij het het beste is om een hond individueel te trainen. Je wilt niet dat honden elkaar in hun angst versterken en je wilt per hond werken op het geluidsniveau dat de hond nog aan kan om echte paniek te voorkomen.
U kunt ook zelf thuis aan de slag met geluidstraining. U kun uw hond laten wennen aan vuurwerk met behulp van vuurwerkgeluiden. Die kunt u bijvoorbeeld vinden in video's op YouTube of op playlists op Spotify. Op die manier zal de hond gewend raken aan de geluiden en minder bang zijn. Breng uw hond in de juiste stemming door hem of haar af te leiden met een speeltje of iets lekkers. Zo gaat hij de geluiden ook associëren met leuke dingen. De vuurwerkgeluiden speel je in het begin heel zacht af en voer je steeds verder op. Let hierbij op dat je altijd onder het niveau blijft waarbij je hond angstig wordt en ga het zeker niet forceren. De oefening kun je elke dag herhalen. Of de training helpt de vuurwerkangst bij je hond te verminderen, zal per hond verschillen. Lees meer informatie over geluidstraining en waarom je hond vuurwerk zo eng vindt op de site van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren, www.licg.nl/vuurwerk .
Lukt het niet om uw hond van zijn vuurwerkangst af te krijgen? Bespreek met de dierenarts of er passende medicatie is voor uw hond. Er zijn rustgevende middelen die bijvoorbeeld al één-twee maand van tevoren gestart worden en ook angst-remmende middelen die de laatste dagen van december gegeven worden. Ga hier zorgvuldig mee om en altijd in overleg met uw dierenarts.
Laat uw hond ’s op 31 december ochtends extra lang uit, zodat de hond vast veel energie kwijt kan. Kies bewust een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken. Eventueel kunt u uw hond uitlaten samen met een hond die niet angstig is voor vuurwerk. Blijf Oudejaarsavond het liefste thuis en laat uw dier in ieder geval niet alleen. Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio of tv aan. Of kies via bv Spotify voor ‘dog relaxing music’. De geluiden van vuurwerk buiten vallen dan iets minder op.
Laat je dier zelf een plekje in huis opzoeken waar hij zich prettig voelt. Creëer een paar dagen van tevoren al een aantal schuilplaatsen, bijvoorbeeld een doos om in of onder te kruipen of toegang tot een slaapkamer of een kast. Als uw konijn buiten staat, is het verstandig om het hok af te dekken zodat er geen vuurwerk in kan vallen en zodat uw konijn minder mee krijgt van de flitsen.
Inbakeren met een grote sjaal of een speciaal vest kan sommige honden ook helpen. Straal rust uit naar uw dier, maar knuffel hem niet zo veel dat u hem bevestigt in zijn angst. Blijf zelf ook kalm en spring bijvoorbeeld niet onverwacht en juichend op om middernacht. Is je hond bang voor vuurwerk, dan kan hij heel angstig en gestrest reageren. Probeer niet boos te reageren als hij dit gedrag vertoont. Is uw hond zo bang dat niets lijkt te helpen? Overweeg dan om met de Jaarwisseling naar een vuurwerkvrij vakantiepark te gaan.
Zorg ervoor dat het chipnummer van uw hond/kat goed geregistreerd staat bij een databank. Als hij dan de benen neemt als er vuurwerk wordt afgestoken, is de kans groter dat hij snel weer thuis is. Hou katten binnen en zorg dat er een schone kattenbak staat.
Ook wij hebben dit jaar weer forse stijgingen van de kosten gehad met betrekking tot huisvesting, onderhoud van apparatuur, personeel en inkoop van onder andere medicijnen en verbruiksartikelen. Wij zijn genoodzaakt dit in onze prijzen te verwerken. Daarom passen wij medio november onze tarieven voor consulten en operaties aan. De prijzen van medicijnen zullen in januari aangepast worden, omdat de leveranciers dan opnieuw prijsstijgingen doorvoeren.
Katten van 7 jaar of ouder hebben een grote kans op ouderdomsklachten. Maar liefst 2 op de 3 oudere katten hebben last van pijn door artrose en 1 op de 3 heeft chronische nierziekte. Ook problemen met het gebit komen veel voor. Meestal merkt u daar helemaal niets van, want katten zijn heel goed in het verbergen van ziektes. Alleen als we deze problemen op tijd ontdekken, kunnen we samen zorgen voor een lang en prettig leven van uw kat.
In oktober besteden we daarom extra aandacht aan de gezondheidscontrole van oudere katten. We nodigen uit voor een gratis check bij onze paraveterinaire assistente, gewoon om te kijken of hij/zij een gezonde senior lijkt. Als hierbij afwijkingen worden vastgesteld, raden wij aan uw kat te laten onderzoeken door de dierenarts. Het kan ook zijn dat u liever direct een afspraak maakt voor een seniorenconsult bij de dierenarts. De dierenarts controleert dan juist die punten die bij oudere katten belangrijk zijn: het gewicht, de ogen, het gebit, het hart, de schildklier en de gewrichten. Soms wordt daarna een bloedonderzoek of bloeddrukmeting aangeraden. Dit kan zijn naar aanleiding van bepaalde klachten of juist om zeker te weten dat bijvoorbeeld nieren en bloedsuiker goed zijn.
Als er bloedonderzoek wordt gedaan, kunnen we vaststellen welke voeding het beste past bij uw kat. Bijvoorbeeld nierdieet, speciaal voer voor schildklierproblemen of voor het gebit. Deze maand krijgt u bij het bloedonderzoek een zak Hill's brokjes kado!
Maak gerust een afspraak voor een gratis, korte controle bij de assistente of voor een uitgebreider consult bij één van onze dierenartsen.
Wilt u ook bijgevoegde vragenlijst invullen en meenemen bij het bezoek? U kunt ook een exemplaar van de vragenlijst invullen in de praktijk. Bel gerust voor meer informatie of het maken van een afspraak.
Allereerst bedankt dat jullie ons zoveel foto’s hebben gestuurd! Leuk om te zien waar onze patiëntjes uithangen in de zomer 😊
Het is natuurlijk altijd moeilijk om te kiezen, maar dit zijn de winnaars geworden. Boris en Billy op weg naar Zandvoort en Pipi lekker in eigen tuin.
In de praktijk hangt een fotocollage waar u alle foto’s kunt bewonderen, dus kom gerust even kijken.